Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Νέες προτάσεις βιβλίων για ένα φθινόπωρο γεμάτο αναγνώσεις!!



Ελένη Κατσαμά
Το σκλαβάκι της Κνωσού
Πατάκης
Ένα μυθιστόρημα-ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο του μινωικού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που ενώ όλοι ξέρουμε, διαβάζοντας Το σκλαβάκι, αναθεωρούμε τις γνώσεις μας γι αυτόν. Ο Μίνωας, ο παντοδύναμος βασιλιάς αποδομείται και παρουσιάζεται ως ένα φαφουτιασμένο γεροντάκι που κυριαρχεί μέσω του φόβου και ο Θησέας, ως ένας άλλος δυνάστης που  αντιτίθεται στον Μίνωα. Και κάπου μέσα στον δαιδαλώδη κόσμο του μινωικού παλατιού υπάρχει και το σκλαβάκι. Το σκλαβάκι που ήρθε βίαια από μια μακρινή χώρα, αφήνοντας πίσω του τη στοργή της οικογένειας αναζητά τη δική του θέση και προσπαθεί να πάρει τη δική του μοίρα στα χέρια του. Η Ελένη Κατσαμά και με αυτό το βιβλίο της ανατρέπει. Το «γνωστό» γίνεται «άγνωστο» και αποκτά μια άλλη οπτική. Η πλοκή παρασύρει τον αναγνώστη. Οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες δομούνται ρεαλιστικά και σφαιρικά. Οι εικόνες ξυπνάνε το μυαλό και η γλώσσα αποδεικνύει το αυτονόητο της λογοτεχνικότητας.
Ένα μυθιστόρημα «με άποψη» που καταργεί τα όρια της παιδικής – εφηβικής και ενήλικης λογοτεχνίας και διαβάζεται σε πολλαπλά επίπεδα από ανθρώπους που απλά αγαπούν το βιβλίο.
Αγγελική Δαρλάση
Οι Μοίρες
Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας
Μεταίχμιο  
Μύθοι και δοξασίες που γέννησε η Ελληνική παράδοση και κινδυνεύουν να ξεχαστούν αναβιώνουν στη νέα σειρά που με μαεστρία συγγράφει η Αγγελική Δαρλάση. Ο έμμετρος λόγος, ο οικείος δεκαπεντασύλλαβος συστήνει σε παιδιά και μεγάλους ιστορίες της προφορικής παράδοσης. Στο πρώτο βιβλίο διαβάζουμε για τις Μοίρες και την υποδοχή τους κάθε φορά που γεννιόταν ένα παιδί. Η υπέροχη εικονογράφηση από τη Σάντρα Ελευθερίου συμπληρώνει αρμονικά το λόγο απεικονίζοντας τον ρουχισμό των γυναικών, τον διάκοσμο του σπιτιού μιας αλλοτινής εποχής, μα όχι τόσο μακρινής από τη δική μας.

 Αγγελική Δαρλάση
Το πετροκάραβο
Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας
Μεταίχμιο
Σ’ αυτό το βιβλίο παρακολουθούμε την ιστορία ενός θρυλικού καραβιού που πέτρωσε. Η καπετάνισσα του ήταν αλαζονική και καυχησιάρα. Ήθελα να διαφεντεύει όχι μόνο τη θάλασσα, αλλά και τον ουρανό. Προκάλεσε έτσι να παραβγεί με το Φεγγάρι. Θαλασσοδερνόταν για μέρες, ώσπου το καράβι της τσακίστηκε. Η καπετάνισσα δεν άντεξε την ήττα κι άρχισε να καταριέται Θεούς και δαίμονες. Έφτασε να καταραστεί τη μάνα της και τότε κεραυνός έπεσε πάνω στο καράβι της και το πέτρωσε για πάντα. 
Η Θέντα Μιμηλάκη ντύνει λεπταίσθητα το κείμενο με τις εικόνες της και ο μύθος ζωντανεύει στα χέρια του αναγνώστη.
Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη
Οι λέξεις των ποιητών
Εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος
Mamaya
Έχετε ακούσει για την ΕΟΣΔ; Όχι; Για την Επίλεκτη Ομάδα Σούπερ Δασκάλων ίσως; Ούτε; Λοιπόν… η Επίλεκτη Ομάδα Σούπερ Δασκάλων είναι η ομάδα των δασκάλων του Θάνου! Τρεις δασκάλες οι οποίες του μαθαίνουν την ομορφιά της ζωής μέσα από τις «υπερδυνάμεις» της αποδοχής και κατανόησης των συναισθημάτων, της ομορφιάς της φύσης και της έμπνευσης για όνειρα. Σ’ αυτό το ταξίδι συμπαρασύρουν και τον πατέρα του, ο οποίος τελικά μέσα από την ποίηση γνωρίζει και την αγάπη για τη ζωή. Ξεχωριστό στοιχείο του βιβλίου η έντονη και ρεαλιστική εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου και οι διακειμενικές αναφορές αποσπασμάτων από ποιήματα αγαπημένων ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Ρίτσος, ο Παλαμάς, ο Δροσίνης και ο Βρεττάκος.

Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης
Λέσχη Αλλόκοτων πλασμάτων: Το μυστικό καταφύγιο
Βιβλίο 1
Πατάκης
Ο Μάρκο και η Αλίλα είναι οι δυο ήρωες που μας «συστήνουν» έναν νέο κόσμο στον χώρο της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας: Τον κόσμο των αλλόκοτων πλασμάτων. Παιδιά με ειδικές και ξεχωριστές ικανότητες φοιτούν σε ένα σχολείο, προκειμένου να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τις ιδιαίτερες δυνάμεις τους. Σε ένα σχολικό πλαίσιο οι λογοτεχνικοί ήρωες ενώνονται, αποκτούν φίλους, ερωτεύονται, εξελίσσονται, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και πολεμούν το «κακό». Η ιδέα της διαφορετικότητας και της αποδοχής της, παρόλο που διαπνέει όλο το κείμενο, δεν «πνίγει» διδακτικά την πλοκή και δεν αποβαίνει εις βάρος της ιστορίας και των χαρακτήρων.
Με το νέο του παιδικό μυθιστόρημα ο Γιώργος Παναγιωτάκης ανοίγει έναν νέο κόσμο για τους αναγνώστες που διψούν για περιπέτειες, παράξενες ιστορίες και φαντασία. Οι ήρωες του βιβλίου (που θα έχει και συνέχεια) σίγουρα θα αποκτήσουν τη δική τους θέση στην καρδιά των αναγνωστών δημιουργώντας μια «νέα σχολή».

Η Μεγάλη των Τεράτων Σχολή
Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο
Ο Σίμος είναι ένα τερατάκι διαφορετικό από τ’ άλλα. Ίσως και να μην είναι τόσο τέρας… Φοιτά στην ξακουστή Σχολή για τέρατα, αλλά μάλλον είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Το μόνο που κατάφερε στην προσπάθεια του να αποφοιτήσει από αυτή τη Σχολή, είναι να γνωρίσει την Κλειώ, την καλύτερη φίλη του. Παίζει και χαίρεται μαζί της. Δεν θέλουν πολύ για να τον μιμηθούν κι άλλα τέτοια τερατάκια, ώσπου η Σχολή βάζει οριστικό λουκέτο.
Μια ιστορία που διαβάζεται μέσα σε δέκα λεπτά για τη διαφορετικότητα.

 Αργυρώ Πιπίνη
Η Βιολέτα και ο Ιππότης
Μεταίχμιο
Η Βιολέτα θα ζήσει τρεις ζωές και την τρίτη φορά που θα ξαναγεννηθεί είναι τυφλή. Βλέπει όμως με τα μάτια της ψυχής της. Αναγνωρίζει, αλλά και νιώθει υφές, οσμές, ήχους. Έχει πολλά χαρίσματα και ζει σχεδόν ευτυχισμένη. Νιώθει ότι κάτι της λείπει χωρίς να ξέρει τι είναι αυτό. Δεν θα αργήσει να το μάθει όταν θα συναντήσει τον Ρακμάν, έναν ξακουστό ζαχαροπλάστη. Θα ερωτευτούν από την πρώτη στιγμή και για πάντα. Η καρδιά της Βιολέτας θα ησυχάσει και στο πρώτο φιλί μια λάμψη χρυσή θα φωτίσουν τα μάτια της και θα δει.
Ο λόγος της Αργυρώς Πιπίνη, λυρικός, παραμυθικός σε απόλυτη αρμονία με τις εικόνες της Έφης Λαδά σε ταξιδεύουν στον τόπο που δεν υπάρχει χρόνος. Στον τόπο που ζουν οι ερωτευμένοι.

Πάνος Χριστοδούλου
Τόνοι, τόνοι και Τόνι
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Μεταίχμιο
Μια εικονογραφημένη, έξυπνη και χιουμοριστική ιστορία για τον Τόνι που ξεχνάει να βάλει τόνους. Κι όταν μια μέρα ο δάσκαλος φώναξε τόσο δυνατά στον Τόνι, οι τόνοι (ψάρια) βγήκαν από τη θάλασσα, μπήκαν στην τάξη και άρχισαν να πέφτουν πάνω στις λέξεις δημιουργώντας χάος!
Μια ιστορία που «παίζει» με τις λέξεις και τους τόνους μέσα σε ένα υπερρεαλιστικό πλαίσιο που διασκεδάζει ανατρεπτικά τους μικρούς αναγνώστες.

Παναγιώτα Στρίκου- Τομοπούλου
Η φλύαρη πριγκίπισσα
Μικρές καληνύχτες
Μεταίχμιο
Μια πριγκίπισσα χαριτωμένη αλλά τόσο πολυλογού, που όλοι μέσα κι έξω από το παλάτι την αποφεύγουν μόλις τη δουν. Μια μέρα συναντά έναν πραματευτή, ακόμη κι αυτόν κοντεύει να τον τρελάνει με τη φλυαρία της. Εκείνος όμως σαν να βρίσκει το γιατρικό της… Με την πραμάτεια του καταφέρνει να μεταμορφώσει την πριγκίπισσα σε μια κοπέλα που ο λόγος της είναι μέλι και οι σιωπές της είναι μαγικές.

Από τη Βασιλική Κατέρη και τη Χρύσα Κουράκη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου