Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Η αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα της Ευαγγελίας Στάθη από τη Ράνια Βασιλειάδου





Ευαγγελία Στάθη
Η αλεπουδίτσα και η μπλε βαλίτσα

Εικονογράφηση: Απόστολος Καραστέργιου
Πατάκης

   Μια γλυκιά αλλά ανυπόμονη αλεπουδίτσα χάνει την αγαπημένη της μπλε βαλίτσα. Καθώς την αναζητά και δεν τη βρίσκει πουθενά, της μπαίνουν ιδέες ότι κάποιος από τους φίλους της θα την έχει κλέψει, τόσο ωραία που ήταν! Καλεί λοιπόν τους ανυποψίαστους-υπόπτους στο σπίτι της και τους κατηγορεί, μπροστά στα μάτια της σοφής κουκουβάγιας. Τη λύση σε όλο αυτό το μπέρδεμά έρχεται να δώσει ένα μικρό ποντικάκι, που εντοπίζει την πολυπόθητη βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι της βιαστικής αλεπουδίτσας! Όταν εκείνη προσπαθεί να δικαιολογηθεί, έρχονται τα λόγια της κουκουβάγιας να της θυμίσουν ότι τα υλικά αγαθά έρχονται σε δεύτερη μοίρα κι ότι οι αξίες, όπως η φιλία, είναι που έχουν σημασία.
   Ένα βιβλίο που καθηλώνει τα παιδιά, καθώς εξελίσσεται η ιστορία και οι ύποπτοι για κλοπή αυξάνονται. Είναι μικρό και ευχάριστο, με αξιόλογη εικονογράφηση, αμεσότητα και χιούμορ σε απλό κατανοητό λόγο. Η ομοιοκαταληξία έρχεται να συμπληρώσει τα θετικά του στοιχεία, χωρίς ο έμμετρος λόγος να στερεί κάτι από την αφήγηση της ιστορίας.


Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Μπορώ να παίξω πολλά παιχνίδια με την ομοιοκαταληξία. 
  • Τα  παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με πολλούς ρόλους, ακόμη και να το δραματοποιήσουν με ευκολία, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και την κριτική τους ικανότητα.  
  • Μπορώ να το χρησιμοποιήσω ως αφορμή για να συζητηθούν παρόμοιες καταστάσεις που απασχολούν συχνά τα παιδιά -η άδικη κατηγορία, το ψέμα, οι ανθρώπινες σχέσεις, η διάκριση υλικών και άυλων αγαθών και η σημασία τους στην ποιότητα της ζωής μας. 
 
Από τη Ράνια Βασιλειάδου
 
·     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου