Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Η τέρψη της ανάγνωσης με τη ματιά του απλού αναγνώστη: Το Βυζάντιο σε χρώμα χρυσό



Μαρία Αγγελίδου 
Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα- Χρυσό
Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Εκδόσεις Μεταίχμιο

   Το «Χρυσό» είναι ένα από τα βιβλία της σειράς «Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα». Η Μαρία Αγγελίδου σε ρόλο ανώνυμου αφηγητή ζωντανεύει κομμάτια από τις θρυλικές ιστορίες του Βυζαντίου. Η Κατερίνα Βερούτσου με την εξαίρετη εικονογράφισή της μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα και τον παλμό της εποχής. Τα χρώματα και οι γραμμές της γίνονται το όχημα για ένα ταξίδι στο χρόνο. Η αφήγηση είναι γλαφυρή και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον. Η εξιστόρηση αρχίζει με τον Φλάβιο Βαλέριο Αυρήλιο Κωνσταντίνο και τα χρυσά του όνειρα. Είναι εκείνος που θα χτίσει την βασιλίδα των πόλεων, τη Νέα Ρώμη και όλος ο κόσμος θα την ονομάσει Κωνσταντίνου Πόλη.
   Η αφήγηση συνεχίζεται με τη Θεοδώρα, ένα κορίτσι που μεγαλώνει στο Ιπποδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ένα κορίτσι-μονομάχος που θα καταφέρει να ζήσει το θαύμα. Θα ντυθεί στα χρυσά. Τη Θεοδώρα, τη φτωχή θεατρίνα, θα λατρέψει ο Ιουστινιανός, θα την παντρευτεί και θα τη στέψει Αυγούστα.
   Ακολουθεί ο Καρλομάγνος, ο μέγας πολεμιστής και καλός βασιλιάς. Ο Καρλομάγνος που ενώ έχει κατακτήσει σχεδόν όλο τον κόσμο, δεν ξέρει γράμματα. Και στην προσπάθεια του να μάθει, αυτό θα λογαριάζει ως σπουδαιότερη νίκη. Στην οικουμένη ολόκληρη δυο αντίπαλοι του απέμειναν. Ο Χαρούν αλ Ρασίντ, ο χαλίφης των Αράβων και η Ειρήνη η Αθηναία που κάθεται προσωρινά στο θρόνο του Βυζαντίου μέχρι ο γιος της να μεγαλώσει. Αυτούς ο Καρλομάγνος τους θαυμάζει και τους σέβεται. Κρυφή του επιθυμία είναι ο θρόνος του Βυζαντίου, μα δεν ήταν γραφτό να εκπληρωθεί.
   Οι χρυσές ιστορίες του Βυζαντίου ολοκληρώνονται με τους δαίμονες. Πότε κρυφούς και πότε φανερούς. Εκεί περίπου στα τέλη του 11ου αιώνα, όταν στο θρόνο του Βυζαντίου καθόταν ο νεαρός Αλέξιος από τη δυναστεία των Κομνηνών κι ενώ το Βυζάντιο μετρούσε ήδη κάμποσες πληγές δέχεται επίθεση από τον πιο επικίνδυνο μεταξύ των δαιμόνων που ερχόταν από τη Δύση. Από τον Ροβέρτο της Νορμανδίας. Με ιδιαίτερη αγριότητα πολιόρκησε το Βυζάντιο ο Ροβέρτος και θα το είχε κατακτήσει αν δεν τον είχε προλάβει ο θάνατος από τον μαύρο πυρετό. Στο μεταξύ ο Αλέξιος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις στρατιές και του στόλους του Ροβέρτου, υπέγραψε χρυσόβουλα με έναν κρυφό δαίμονα, τον δόγη της Βενετίας, τον Δομένικο Σίλβιο, που ορεγόταν από καιρό την Ανατολική Μεσόγειο. Ο πόλεμος με τον φανερό δαίμονα μπορεί να τελείωσε οι Βενετοί όμως εκμεταλλεύτηκαν το χρυσόβουλο με τα τόσα ταξίματα κι έκαναν χρυσές δουλειές εξαθλιώνοντας το Βυζάντιο.
   Κάθε «χρυσό» κεφάλαιο ολοκληρώνεται με δυο υστερόγραφα ένα μαύρο κι ένα πολύχρωμο. Στο μαύρο συμπληρώνονται ιστορικά στοιχεία που γράφονται με μελανά χρώματα στην πορεία της ανθρωπότητας. Στο πολύχρωμο αναφέρονται επιτεύγματα και γεγονότα αξιομνημόνευτα.

Από τη Βασιλική Κατέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου