Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Καλό Πάσχα...με νέα βιβλία!

                                            

Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Ξυπόλυτοι Ήρωες
Πατάκης 
Ένα βιβλίο για εφήβους αλλά και για ενήλικες για την εποχή της γερμανικής Κατοχής. Κι ενώ μέχρι τώρα έχουμε διαβάσει και γνωρίζουμε πολύ καλά την περίοδο αυτή στην Αθήνα, τώρα με τους Ξυπόλυτους Ήρωες ταξιδεύουμε στον ίδιο χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Η συγγραφέας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της Κατοχής και της Αντίστασης σαν να την έχει ζήσει η ίδια και μεταφέρει ιστορική γνώση για το ξυπόλυτο τάγμα και το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης μέσα από ένα πολύ καλά πλεγμένο μυθοπλαστικό πλαίσιο.
Σάκης Σερέφας
Έχω νεύρα!
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Μεταίχμιο
Μια ιστορία με πολύ χιούμορ για τον θυμό αλλά και για τη διαπίστωση της διπλής οπτικής των πραγμάτων, αφού πολύ συχνά στη ζωή μας οι καταστάσεις δεν είναι πάντα έτσι όπως φαίνονται.
Σε μια μακρινή χώρα ζούσε ένας βασιλιάς προικισμένος με όλα τα καλά του κόσμου, αλλά με ενα ελάττωμα: θύμωνε πολύ, θύμωνε άγρια, θύμωνε με το παραμικρό.... Μέχρι που ένα περιστατικό με τον υπηρέτη του σώζει και τους δύο από βέβαιο θάνατο και αλλάζει τους δύο."Είναι φορές που η ζωή φέρνει τα πάνω κάτω, η λύπη γίνεται χαρά, η Κυριακή Σαββάτο. Μη βιάζεσαι να λυπηθείς ούτε να νευριάσεις, κάτι καλό μπορεί να βγει στις παλιοκαταστάσεις"....

Σύρμω Μιχαήλ
Ο πιο γλυκός χορός!
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Σειρά: Ιστορίες που τις ζεις δυνατά
Μεταίχμιο
Η Μπη, μια μέλισσα που μόλις βγήκε από το αυγό της, ζει σε μια κυψέλη, όπου όλα λειτουργούν με πρόγραμμα και απολύτως ομαδικά. Όλες οι μελισσούλες βοηθούν στην κυψέλη, ενώ κάνουν μαθήματα ζορού και μαθηματικών, απαραίτητα για την ομαδική ζωή. Μόνο που η Μπη δεν είναι τόσο καλή στον χορό, παρόλο που της αρέσει να χορεύει...Διακρίνεται στα μαθηματικά, που τα λατρεύει... Κι ενώ είναι έτοιμη να τα παρατήσει, γιατί θέλει να είναι άριστη σε όλα, η δασκάλα και η φίλη της τη βοηθούν να καταλάβει πως δεν τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία και πως δεν γίνεται όλοι να τα καταφέρνουμε σε όλα. 
Μια σειρά που απευθύνεται σε όσους αποδέχονται τη δική τους διαφορετικότητα αλλά και των άλλων, σε όσους θέλουν να ανήκουν κάπου ή απλά να εκφραστούν, αλλά κυρίως σ’ εκείνους που θέλουν να ζουν δυνατά.

Κώστας Χαραλάς
Μαύρο πρόβατο στο Τέξας
Εικονογράφηση: Γιώργος Δημητρίου
Σειρά: Ιστορίες που τις ζεις δυνατά
Μεταίχμιο
Στην ίδια σειρά και με την ίδια λογική κυκλοφορεί το Μαύρο πρόβατο στο Τέξας για λίγο μεγαλύτερα, ίσως, παιδιά. Δυο πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις δυο διαφορετικών αγοριών από δυο διαφορετικούς κόσμους, αλλά με τα ίδια όνειρα, τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ελπίδες, τον ίδο αγώνα για να τα καταφέρουν. Η αμεσότητα της αφήγησης θα κάνει τα παιδιά να το λατρέψουν!
Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία: Όταν το Σύμπαν Συνωμοτεί της Λίνας Σωτηροπούλου και Μπάλα μπαλαρίνα της Αλεξάνδρας Μητσιάλη.

Κατερίνα Ζωντανού
Ομιλείτε πλουτωνικά;
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Μεταίχμιο
Μια εξαιρετικά εικονογραφημένη ιστορία μικρής έκτασης, που δεν ανήκει στις νέες κυκλοφορίες, αλλά βραβεύτηκε πρόσφατα από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το 2016. Μια τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, την επικοινωνία, την αποδοχή και την κατανόηση με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο....με τη βοήθεια των πλουτωνικών, της γλώσσας που μιλούν οι ήρωες της ιστορίας και είναι η πιο φανταστική γλώσσα του κόσμου!

Αλέν Σουρζέ
Εικονογράφηση: Ζουλί Φοκ
Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου - Το μήλο της Έριδας
Mamaya
Μια σειρά μυθολογίας, λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες... Γνωστοί μύθοι ξετυλίγονται στις σελίδες των βιβλίων με την απολαυστική παρέμβαση όμως δυο φανταστικών ηρώων: της Λίας και του Λίθου, οι οποίοι βοηθούν τους ήρωες και τους ανθρώπους να γράφουν ιστορίες μέσα από τις αποστολές που τους αναθέτει ο Δίας, ο βασιλιάς όλων.
Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμη Ο Δούρειος Ίππος και στη σπηλιά του Κύκλωπα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου