Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Καλή μας Χρονιά με τις πρώτες κυκλοφορίες του 2016 και τις τελευταίες του 2015...

Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Βιβλιοπόντικα, τη Φιλαναγνωσία μην την κυνηγάς!
Εικονογράφηση: Κιάρα Φεντέλε
Πατάκης
(Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ
Ακόμη μια ιστορία του αγαπημένου Βιβλιοπόντικα με πολλές φιλαναγνωστικλές προεκτάσεις και δράσεις. Αυτή τη φορά ο Βιβλιοπόντικας κυνηγά τη Φιλαναγνωσία, γιατί του παίρνει τα βιβλία και ο ίδιος δεν έχει κάτι...να δαγκώσει! Η Φιλαναγνωσία όμως τα αγαπά τα βιβλία και τα διαβάζει...ή μήπως όχι; Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, μόλις αποκαλυφθεί πως η Φιλαναγνωσία...είναι γάτα!

Μαρία Ζαβάκου
Ο Λου και ο Λι στο νησί της Τελειότητας
Εικονογράφηση: Μαρία Μπαχά
Παπαδόπουλος 
Το πρώτο βιβλίο που έχει εκδοθεί στην Ελλάδα με συμμετοχική χρηματοδότηση και του οποίου τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Μια ιστορία για την προσπάθεια για κάτι που αγαπώ και την παραίτηση, την καταπίεση και την ελευθερία, την αναζήτηση της τελειότητας, το κυνήγι του ονείρου. Μια ιστορία γραμμένη με κινηματογραφικό,  λόγο από τη Μαρία Ζερβάκου.

Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Φένια, η αγαπημένη των ήχων
Εικονογράφηση: Έφη Λαδά 
Πατάκης
Ακόμη ένα βιβλίο με μια "ξεχωριστή" ηρωίδα. Η Φένια είναι ένα ταλαντούχο και αξιαγάπητο παιδί που αγαπά τους ήχους, τη μουσική και τα βιβλία και που "η καρδιά της είναι απέραντος ουρανός". Ένας ουρανός που χωράει όλου του κόσμου τα παιδιά, ακόμα και τον Μήτσο, τον Απαίσιο με την παρέα του, ο οποίος δε διστάζει να την κακομεταχειρίζεται, γιατί η Φένια...δεν βλέπει. Όλα αυτά όμως αλλάζουν, όταν η δασκάλα αναλαμβάνει δράση και με τον τρόπο της βοηθά τα παιδιά να μπουν στη θέση της Φένιας.
Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία από τη Γιώτα Αλεξάνδρου, με την όπως πάντα, εξαιρετική εικονογράφηση της Έφης Λαδά.
  
Ruth Vander Zee 
Έρικα
Εικονογράφηση: Roberto Innocenti
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Καλειδοσκόπιο 
Ένα εξαιρετικό εικονογραφημένο βιβλίο με ένα "σκληρό" θέμα, που απευθύνεται για πρώτη ίσως φορά σε μικρά παιδιά: το ολοκαύτωμα των Εβραίων. Γιατί, όπως παρατηρεί στο τέλος και η μεταφράστρια του βιβλίου, Μαρίζα Ντεκάστρο, "εμείς οι δάσκαλοι, οφείλουμε να μην αποκρύπτουμε από τα παιδιά τα γεγονότα, όσο τραυματικά κι αν είναι.Ένα από τα μέσα που διαθέτουμε για να τα ευαισθητοποιούμε και να θέτουμε στην κρίση τους καταστάσεις και γεγονότα, είναι τα βιβλία, είτε αυτά είναι μαρτυρίες είτε κείμενα μυθοπλασίας". Έτσι λοιπόν και η Έρικα δίνει τη δική της μαρτυρία ως παιδί Εβραίων που οι γονείς του για να το σώσουν το πέταξαν από το βαγόνι του τρένου που τους οδηγούσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Έρικα έζησε και μεγάλωσε με μια γυναίκα που την αγάπησε σαν δικό της παιδί. Η Έρικα έκανε δική της οικογένεια και δημιούργησε τις δικές της "ρίζες", χωρίς να ξεχνά ποτέ την ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου