Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Νέες κυκλοφορίες βιβλίων

Οι μύθοι του Αισώπου
Εικονογράφηση: Μαρίσα Βεστίτα
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη
Ψυχογιός 

Ιστορίες με Ζωάκια των Αδελφών Γκριμ
Εικονογράφηση: Μαρίσα Βεστίτα
Μετάφραση: Θεοδώρα Δαρβίρη
Ψυχογιός 

Δυο νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε ιστορίες που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Το στοιχείο που κάνει τις εκδόσεις αυτές μοναδικές είναι η απόδοση των ιστοριών και η καταπληκτική εικονογράφησή τους. Ακόμη και το μέγεθος των βιβλίων (αρκετά μεγάλο με
σκληρό εξώφυλλο) έχει τη σημασία του, όταν πρόκειται για 
κλασικές πλέον ιστορίες και διαχρονικούς μύθους.
Κατερίνα Κρις 
Το αστρικό χωριό
Πατάκης 
(Δείτε αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου εδώ)
Ένα φανταστικό βιβλίο για ένα φανταστικό χωριό! Υπάρχει άραγε το Αστρικό χωριό; Κι αν ναι, πού βρίσκεται; Ποιοι είναι οι κάτοικοί του; Πώς είναι τα σπίτια του; Τι μπορείς να κάνεις εκεί;...και τέλος πάντων...Πώς πας εκεί;
Για να απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μπορείς να δεις τον χάρτη στο εσώφυλλο του βιβλίου ή να δεις τις "πλούσιες" εικόνες του ή ακόμη καλύτερα να το διαβάσεις κανονικά ή πλαγιαστά ή κυμματιστά ή...
Ένα βιβλίο εικονογραφημένο από την ίδια τη συγγραφέα, πλούσιο σε φαντασία, αισιοδοξία και χρώματα και "ανοιχτό" για παιχνίδι...μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει η φαντασία κάθε αναγνώστη!

Μάκης Τσίτας
Ο μεγάλος μου αδερφός
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Ψυχογιός 
(Για να δείτε ένα απόσπασμα του βιβλίου εδώ)

Ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους, για αδέρφια και γονείς που έχουν δυο παιδιά και μάλιστα αγόρια!
Ρεαλιστικές και ταυτόχρονα διασκεδαστικές καταστάσεις μεταξύ αδερφών δοσμένες με το λιτό κείμενο του Μάκη Τσίτα, που συνοδεύεται από την υπέροχη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, η οποία δημιουργεί ένα παράλληλο, συναρπαστικό οπτικό κείμενο.


                                                                           
                    Γιώργος Κατσέλης
 Το γελαστό μπαλόνι
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Ψυχογιός
  
Στο νέο του βιβλίο ο Γιώργος Κατσέλης καταπιάνεται με ένα θέμα πολύ επίκαιρο: Τα δικαιώματα των παιδιών.
Για να μιλήσει για το θέμα αυτό ο συγγραφέας επιστρατεύει τους ήρωες των κλασικών παραμυθιών, οι οποίοι επισκέπτονται τον πρωταγωνιστή - επιστήμονα του βιβλίου, για να τους βοηθήσει να βρουν τα δικαιώματα που έχουν χάσει. Η Σταχτοπούτα έχει χάσει το δικαίωμά της να ζει σαν κανονικό παιδί. Η Χιονάτη, εξαιτίας της μάγισσας δεν έχει δικαίωμα σε οικογένεια, φαγητό και στέγη. Το ασχημόπαπο έχει χάσει το δικαίωμα να παίζει, να έχει φίλους που το αγαπάνε και το αποδέχονται, χωρίς να το φωνάζουν ασχημόπαπο!
Ένα βιβλίο που σίγουρα θα ευχαριστηθούν τα παιδιά, αφού πρόκειται για μια περιπέτεια φαντασίας με πολλές διακειμενικές αναφορές σε αγαπημένους και οικείους ήρωες παραμυθιών! Σε ήρωες που πιθανώς να μην είχαμε δει ποτέ με τη ματιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...

Σειρά: Μυθολογικά Παραμύθια
Κώστας Πούλος
Λαβύρινθος και Μινώταυρος
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Μεταίχμιο  



 



Σειρά: Μυθολογικά Παραμύθια
Κώστας Πούλος
Στη σκιά των Κενταύρων
Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου
Μεταίχμιο  






 
Σειρά: Μυθολογικά Παραμύθια
Μαρία Αγγελίδου
Η αρπαγή του Κέρβερου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο









 
Σειρά: Μυθολογικά Παραμύθια 
Μαρία Αγγελίδου
Η ζώνη της Ιππολύτης
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο

Τέσσερις ακόμη μυθολογικές ιστορίες έρχονται να προστεθούν στη σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο Μυθολογικά Παραμύθια. Ιστορίες αγαπημένες, ειπωμένες εξαιρετικά από τη Μαρία Αγγελίδου και τον Κώστα Πούλο και εικονογραφημένες ευφάνταστα από την Ίριδα Σαμαρτζή και τη Σοφία Παπαδοπούλου.


Άλισον Φαλκονάκη
Αλέξη, μη φοβάσαι!
Εικονογράφηση: Κλαίρη Γεωργέλλη
Μεταίχμιο   
(Για να διαβάσεται απόσπασμα εδώ)
Για να δείτε μια παρουσίαση του βιβλίου από την Κατερίνα Ανδρικοπούλου στο Elniplex εδώ)  

Μετά από το γνωστό βιβλίο "Αλέξη φάε κάτι!", που συμπεριλήφθηκε στα 200 καλύτερα παιδικά βιβλία του κόσμου το 2015 από την International Youth Library, η Άλισον Φαλκονάκη και η Κλαίρη Γεωργέλλη επιστρέφουν με ακόμη ένα βιβλίο. Στο "Αλέξη μη φοβάσαι!" ο Αλέξης αντιμετωπίζει τους φανταστικούς του φόβους. Φόβους που κάθε παιδί μπορεί να έχει ως φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής του. Κι ενώ ο Αλέξης φοβάται τους ήχους που ακούει απ' το παράθυρό του, τις σκιές της νύχτας, το ροχαλητό του παππού, το σχολείο και άλλα πολλά, στέκεται ατρόμητος μπροστά στο μεγάλο φόβο της μαμάς του: τις αράχνες!
Ένα βιβλίο για να απομυθοποιήσουμε το θέμα του φόβου και για να καταλάβουμε μικροί και μεγάλοι πως τελικά ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για όλους!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου