Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; Μυθολογία: το αγαπημένο ανάγνωσμα μικρών και μεγάλων!


       

Μαρία Αγγελίδου
Σειρά: Μυθολογικά Παραμύθια
Τα μήλα των Εσπερίδων
Τα βόδια του Γηρυόνη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Μεταίχμιο 

   Η εποχή των ηρώων είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Τα κατορθώματά τους, επίσης γνωστά, αγαπημένα και χιλιοειπωμένα. Ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδιών...ο Ηρακλής. 
  Σε αυτά τα δύο βιβλία η Μαρία Αγγελίδου "επιχειρεί" και κατορθώνει μια νέα γραφή των  δύο μύθων του, οι οποίοι παίρνουν τη μορφή παραμυθιού και ξαναδιαβάζονται ή ξαναακούγονται σαν να είναι η πρώτη φορά. Η αφήγηση της Αγγελίδου σύντομη, περιεκτική και άμεση, χωρίς περιττές περιγραφές που "πληγώνουν" τη ροή της πλοκής, ολοκληρώνεται και στα δύο βιβλία με τα προσωπικά σχόλια του αφηγητή για τη "δικαιοσύνη" της έκβασης των μύθων και των αντιλήψεων της εποχής, στοιχεία που επισφραγίζουν τη μοναδικότητα της γραφής της.
   Τη μοναδικότητα αυτή συμπληρώνει και η μοναδική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Η Σαμαρτζή με τον δικό της τρόπο όχι μόνο συμπληρώνει, αλλά "επαναγράφει" το κείμενο, δίνοντας νέα ερεθίσματα και εικαστικές εμπειρίες στους αναγνώστες.
    Στη σειρά των Μυθολογικών Παραμυθιών ανήκουν ακόμη δύο βιβλία γραμμένα από τον Κώστα Πούλο και εικονογραφημένα από τη Σοφία Παπαδοπούλου. Το αίνιγμα της Σφίγγας και Το τραγούδι των Σειρήνων γραμμένα και εικονογραφημένα με διαφορετικό ύφος, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση μεταλλάσσουν δυο γνωστούς μύθους σε νέες ιστορίες, οι οποίες διαβάζονται με πρωτόγνωρο ενδιαφέρον από μικρούς και μεγάλους.

(Για να δείτε περισσότερα για Τα μήλα των εσπερίδων εδώ.
Για να δείτε περισσότερα για Τα βόδια του Γηρυόνη από την Ελένη Μπετεινάκη εδώ.)

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;
  • Γιατί τη μυθολογία πάντα την αγαπούσαν και συνεχίζουν να την αγαπούν τα παιδιά.
  • Γιατί οι ιστορίες, παρόλο που είναι γνωστές, διαβάζονται πολύ ευχάριστα, σαν να πρόκειται για νέα θεματολογία.
  • Γιατί κάθε βιβλίο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
  • Γιατί η εικονογράφηση των βιβλίων μπορεί να αποτελέσει αφορμή για πολλές εικαστικές δραστηριότητες.
  • Γιατί είναι μια αφορμή για να στήσουμε ένα πρόγραμμα μυθολογίας στην τάξη.
  • Γιατί θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για να προσκαλέσουμε και να γνωρίσουμε από κοντά τη συγγραφέα και την εικονογράφο.
Από τη Χρύσα Κουράκη

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου