Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη;: Παρουσιάσεις και Προτάσεις βιβλίων από εκπαιδευτικούς για εκπαιδευτικούς!

Ιωάννα Μπαμπέτα
Διακοπές στη βεράντα
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Μεταίχμιο

Ακόμη ένα γλυκό, τρυφερό, ρομαντικό και πολύ ευρηματικό βιβλίο από την Ιωάννα Μπαμπέτα, η οποία με τη μοναδική, απέρριτη, άμεση και εύστοχη γραφή της διαπραγματεύεται ένα θέμα επίκαιρο. Ο Δημήτρης φέτος δε θα πάει διακοπές. Θα μείνει με τη γιαγιά του στο σπίτι, ενώ οι γονείς του θα δουλεύουν. Το ίδιο και η Άνννα, το μικρό όμορφο κορίτσι που κάθε μέρα ποτίζει τις γλάστρες στο απέναντι μπαλκόνι. Ο Δημήτρης και η Άννα, δυο παιδιά που τα χωρίζει ένας πολύβουος δρόμος. Δυο παιδιά που δε γνωρίζονται, αλλά έχουν ανάγκη ο ένας την παρέα του άλλου και βρίσκουν ένα σωρό τρόπους για να γνωριστούν, να επικοινωνήσουν και να παίξουν έστω και από απόσταση. Σαϊτες, πίνακες, τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα, ένα κόκκινο μάλλινο κουβάρι και σαπουνόφουσκες επιστρατεύονται για να εξυπηρετήσουν την ανάγκη της φιλίας και της συντροφικότητας, αλλά και να καλύψουν το κενό της μονότονης ρουτίνας και της μοναξιάς. Δυο παιδιά που ζουν τον πρωτόγνωρο ρομαντισμό τη σχέσης των δύο φύλων. Δυο παιδιά που κατορθώνουν να μετατρέψουν το πιο βαρετό καλοκαίρι σε μια μοναδική εμπειρία....
Η Ιωάννα Μπαμπέτα μέσα από το τελευταίο της βιβλίο επισφραγίζει το προσωπικό συγγραφικό της ύφος, το οποίο διακρίνεται για την απλότητα, την αμεσότητα, την τρυφερότητα και την ικανότητα να επιτρέπει στον αναγνώστη μετά το τέλος της αφήγησης να σκεφτεί, να αναρρωτηθεί και να φανταστεί.

Γιατί να το διαβάσω στην τάξη; 

Η ιδιαίτερη προσέγγιση ενός τόσο επίκαιρου θέματος, σίγουρα αποτελεί κίνητρο για ανάγνωση στην τάξη. Ωστόσο, το βιβλίο δεν εξαντλείται σε αυτό. Η φιλία, οι τρόποι για να "χτίσεις" μια σχέση, η ευρηματικότητα στην επίλυση προβλημάτων, η φαντασία, οι εναλλακτικές διέξοδοι στο "βαριέμαι", είναι μερικά από τα επιμέρους θέματα, για τα οποία αξίζει να ασχοληθείς με το βιβλίο. Σίγουρα οι αναγνώστες μπορούν να επινοήσουν πολλά ακόμη τεχνάσματα επικοινωνίας, να αλληλογραφήσουν με μαθητές γειτονικών σχολείων που δε γνωρίζουν, να ασχοληθούν με την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, να διαβάσουν βιβλία ανάλογης θεματικής, όπως "Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός" και "Διακοπές στο σπίτι με τον Ισίδωρο" της Αμάντας Μιχαλοπούλου, εκδ. Πατάκη. Είναι βέβαιο πως οι μικροί -και μεγάλοι- αναγνώστες θα το λατρέψουν!
Για να διαβάσετε παρουσίαση του βιβλίου από τον Απόστολο Πάππο, εδώ.

Από τη Χρύσα Κουράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου