Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

3η Βιβλιοπεριπέτεια των Νηπιαγωγείων Ν. Μάκρης!


Και η προσπάθεια των Νηπιαγωγείων Ν. Μάκρης για την ίδρυση παιδικής βιβλιοθήκης στον Δήμο τους συνεχίζεται! Αυτή τη φορά καλεσμένη ήταν η συγγραφέας Ιωάννα Μπαμπέτα, η οποία με το βιβλίο της "Πριγκιπικά Γενέθλια", έδωσε στα παιδιά την αφορμή να τη γνωρίσουν μέσα από τη συνέντευξη που πήραν από τους δυο γιους της, να παρουσιάσουν με ευφάνταστο τρόπο το βιβλίο και τέλος να οργανώσουν ένα "πριγκιπικό" πάρτυ για όλα τα παιδιά! Ας ρίξουμε μια ματιά στις δράσεις των σχολείων....

                            Η 3η Βιβλιοπεριπέτεια: Πριγκιπικά γενέθλια

«Η Ιωάννα Μπαμπέτα γράφει πολύ ωραία βιβλία! Αλλά όταν δεν γράφει βιβλία, γεμίζει τις χούφτες τις καραμέλες και μπαλόνια και τα πετάει στα παιδιά! Την αγαπώ!»
Μιχαέλα (6 ετών)

Δεν την αγάπησε μόνο η Μιχαέλα αυτή τη συγγραφέα. Όλοι την αγαπήσαμε! Δεν είναι εύκολο να γράφεις για τόσο σοβαρά κοινωνικά θέματα, με τρόπο τόσο γοητευτικά απλό, αλλά όχι απλοϊκό που να αγγίζεις τις ψυχές! Η Ιωάννα μπορεί!
Μαζί της γιορτάσαμε τα Πριγκιπικά γενέθλια και ήταν μια μοναδική εμπειρία.
  • Γίναμε για άλλη μια φορά δημοσιογράφοι και μάθαμε πολλά για την προσκεκλημένη μας, αλλά όχι από τη ίδια. Ρωτήσαμε τους δυο γιούς της, Κωνσταντίνο (17 χρονών) & Νικόλα ( 9 χρονών):
1η ερώτηση:
Τι την κάνει τη μαμά σας να θυμώνει;Τι την αναστατώνει και τι την κάνει,την ηρεμία της να χάνει;
Κ: Όταν αργώ να γυρίσω το βράδυ και δεν της στέλνω μήνυμα στο κινητό.
Ν: Η μαμά θυμώνει πολύ αν καμιά φορά δεν είμαι ευγενικός. Θυμώνει κι όταν αργώ να κοιμηθώ το βράδυ. Μου αρέσει όμως να διαβάζω στο κρεβάτι και θέλω πρώτα να τελειώσει η ιστορία για να σβήσω το φως.

2η ερώτηση:

Tι είναι εκείνο που τη συγκινεί και τι την χαροποιεί;
Κ: Όταν παίρνω τον έλεγχό μου κι όταν της δίνω δώρο στα γενέθλιά της.
Ν: Όταν της λέω πως την αγαπώ και πως είναι πολύ όμορφη!

3η Ερώτηση:
Όταν σερβίρει το γλυκό, μήπως κρατάει το κομμάτι το χοντρό;
Κ: Όταν υπάρχουν σοκολάτες στο ψυγείο, δεν μπορεί να κρατηθεί!
Ν:Μαλώνει εμένα όταν τρώω πολλές σοκολάτες αλλά η μαμά καμιά φορά τρώει σοκολάτα πριν από το φαγητό στα κρυφά.

4η Ερώτηση:
Και για την υγιεινή διατροφή; Το τρώει το μπρόκολο το βραστό; Ή το δίνει στα παιδιά και τρώει την πίτσα στα κρυφά;
Κ: Το αγαπημένο της φαγητό είναι η πίτσα. Τρώει όμως και μπρόκολο και πιέζει κι εμένα να φάω.
Ν: Όταν ήταν μικρή σιχαινόταν το μπρόκολο. Τώρα της αρέσει. Κι εμένα μου αρέσει. Τρώει και πίτσα τα βράδια όταν βλέπει ταινία με τον μπαμπά.

5η Ερώτηση:

Στα επιτραπέζια είναι καλή; Ή μήπως είναι ζαβολιάρα φρικτή;
Κ: Είναι καλή. Αλλά εγώ είμαι καλύτερος και την νικάω.
Ν: Όταν ήμουν μικρός με άφηνε να κερδίζω για να μη στεναχωριέμαι. Τώρα κάποιες φορές κερδίζει εκείνη και κάποιες εγώ.
 
6η Ερώτηση:
Είναι μαμά αυστηρή και τραβάει τα αφτιά ή την κάνουν ότι θέλουν τα παιδιά;
Κ: Όταν θυμώνει είναι άγρια. Αλλά, όσο κι αν δεν θέλω να το παραδεχτώ, συνήθως έχει δίκιο. Δεν κρατάει πολύ ο θυμός της όμως.
Ν: Όταν θυμώνει η μαμά δεν μπορώ να την κοιτάξω. Δεν φωνάζει αλλά με κοιτάζει άγρια. Την φοβάμαι τότε. Δεν θέλω να θυμώνει. Ξέρω πως αν της χαμογελάσω και την αγκαλιάσω θα της περάσει ο θυμός.

7η Ερώτηση:
Στον ελεύθερο χρόνο της πως τον περνάει; Με τις φίλες της τι συνηθίζει να κάνει;
Κ: Όταν έχει ελεύθερο χρόνο πάει για ποδήλατο και για μπάνιο. Αλλιώς γράφει και διαβάζει. Πάει και για καφέ με τις φίλες της. Τι λένε; Κουτσομπολεύουν φαντάζομαι.
Ν: Όλο διαβάζει και γράφει. Πάει και για καφέ και βόλτες στα μαγαζιά. Δεν θέλω να πηγαίνω μαζί γιατί βαριέμαι. Κάνουν πολλές ώρες στα μαγαζιά. Μια φορά πήγα και δεν ξαναπάω.

8η Ερώτηση:
Τα βιβλία της τα γράφει μόνη τελικά ή «κλέβει» τις ατάκες απ’ τα δυο της τα παιδιά;
Κ: Πολλές φορές αναγνωρίζω τον εαυτό μου στα βιβλία της. Πλάκα έχει.
Ν: Με κλέβει συνέχεια. Πρέπει να μου δίνει κι εμένα λεφτά από αυτά που βγάζει. Όταν λέω κάτι έξυπνο και γελάει μετά πάει και το σημειώνει.
  • Μαζί με την Ιωάννα φτιάξαμε ένα Λιμερικ για εκείνη:
Ήτανε μια συγγραφέας από τη Γλυφάδα,
Που έπινε κάθε μέρα πορτοκαλάδα
Για να δυναμώσει πολύ
και τα παιδιά της Νέας Μάκρης να συναντήσει ένα Σάββατο πρωί
Η όμορφη συγγραφέας από τη Γλυφάδα,
που την λέγαν Ιωάννα!
  • Ντυθήκαμε κατάλληλα και παρουσιάσαμε την εργογραφία της:
Πρίγκιπας είναι τ όνομά μου Μα πότε είναι τα γενέθλιά μου? Θέλω να κάνω μια ευχή Και να βγει αληθινή! Οι γονείς μου με βρήκαν σ ένα καλάθι Και μου χάρισαν πολλή αγάπη Μα γίνεται πραγματικότητα η ευχή Τη μέρα που τα κεράκια στην τούρτα σβήσεις με ορμή Αλλά η μαμά μου είχε μια ιδέα Που τα κανε να μοιαζουν όλα ωραία Κάθε μέρα έσβηνα κεράκια Σε τούρτες,σε ντομάτες,σε γιαουρτάκια Ώσπου μια μέρα τυχερή Πραγματικότητα έγινε η ευχή Στο σπίτι μου έφτασε ο Δώρος που σαν εμένα βρέθηκε στο δρόμο μόνος Μα φυσικά μιλάω για έναν γάτο όμορφο, γλυκό που τον προσέχω και τον φροντίζω με χαρά κάθε λεπτό Μαζί πλέον γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας Και τη μέρα αυτή διπλή είναι η χαρά μας!!!
  • Το γιγαντόκουτο του βιβλίου «Πριγκιπικά γενέθλια»
Παρουσιάσαμε το βιβλίο με τον τρόπο που μας έμαθε η Χρύσα Κουράκη. Διακοσμήσαμε ένα μεγάλο κουτί. Βάλαμε μέσα αντικείμενα και αναδιηγηθήκαμε την ιστορία του Πρίγκιπα με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. 

  • Η Ε1 από το Δημοτικό Σχολείο Ανατολής μας τίμησε με την παρουσία της και μας χάρισε πολλές στιγμές γέλιου και συγκίνησης με αφορμή το βιβλίο «Εύκολες ερωτήσεις, δύσκολες απαντήσεις»
  • Ακολούθησε ένα αξέχαστο πάρτι που τα είχε όλα! Μπαλόνια, τούρτα, παιχνίδια, δωράκια, κέφι και πολλές πριγκιπικές ευχές που ταξίδεψαν στον ουρανό! Τη δική μας ευχή μπορείτε να τη μαντέψετε: “Μακάρι να έχουμε σύντομα μια Παιδική Βιβλιοθήκη και οι Βιβλιοπεριπέτειες να μην τελειώνουν ποτέ!
Ευχαριστούμε πολύ την αγαπημένη συγγραφέα Ιωάννα Μπαμπέτα για την αξέχαστη εμπειρία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου