Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Δύο νέα βιβλία για να γίνουμε ενεργοί πολίτες!


Βασίλης Παπαθεοδώρου
Ήταν το ίνδαλμά μου, μια ιστορία για τη βία στα γήπεδα
Εικονογράφηση: Θ. Πέτρου
Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη
Δείτε την υπόθεση του βιβλίου εδώ







Ελένη Σβορώνου
Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!
Εικονογράφηση: Mark Weinstein
         Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη 
 Δείτε την υπόθεση του βιβλίου εδώ

    Η Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη ξεκινά μια νέα σειρά βιβλίων - εργαλείων, με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στο θέμα της πολιτειότητας και στη δημιουργία ενεργών πολιτών. Με τη βοήθεια της μυθοπλασίας στα δυο αυτά βιβλία, δυο βασικά και αρκετά παράπλευρα θέματα ανπτύσσονται από δυο καταξιωμένους συγγραφείς.
   Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου μέσα από την ιστορία του, Ήταν το ίνδαλμά μου, μιλά για το θέμα της βίας στα γήπεδα, αλλά όχι μόνο. Ο ρατσισμός, η ανάγκη του κάπου να ανήκεις, η χωρίς όρια και ηθικούς φραγμούς φιλοδοξία, η φιλία, είναι μερικά από τα επιμέρους θέματα που αγγίζει αυτό το μικρής έκτασης μυθιστόρημα. Το βιβλίο με την αμεσότητά του κερδίζει αμέσως τον αναγνώστη και τον βοηθά να δει από την οπτική ενός εφήβου, θέματα που σίγουρα τον έχουν απασχολήσει.
   Με το βιβλίο Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!, η Ελένη Σβορώνου προσεγγίζει ένα τελείως διαφορετικό, αλλά εξίσου σημαντικό θέμα. Τα δικαιώματα των ζώων,  η παράνομη αλιεία, τα αδέσποτα ζώα και άλλα σχετικά ζητήματα αναδεικνύονται με πολύ χιούμορ από τη συγγραφέα, η οποία προβληματίζει τους αναγνώστες για θέματα που συνατούν καθημερινά σχετικά με τα ζώα, αλλά που δεν γνωρίζουν το νομοθετικό τους πλαίσιο.
    Και τα δύο βιβλία της σειράς συνοδεύονται στο τέλος με πολύ σημαντικές και απλά δοσμένες πληροφορίες σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο κάθε θεματικής. Έτσι στο πρώτο βιβλίο, μέσα από έναν διάλογο με τον συγγραφέα, τα παιδιά μαθαίνουν τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τα αθλήματα και «παιδεύονται» στις αρχές του ευ αγωνίζεσθαι και  του φίλαθλου πνεύματος. Στο δεύτερο βιβλίο οι μικροί αναγνώστες καλούνται στο τέλος του βιβλίου να βοηθήσουν τα ζώα μαθαίνοντας μέσα από ευχάριστες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τους νόμους που τα αφορούν.
    Η σειρά, της οποίας την επιμέλεια έχει η Μαρίζα Ντεκάστρο, συνεχίζεται με νέα βιβλία και θεματικές, που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα, διαμορφώνοντας έτσι μια νέα σειρά βιβλίων γνώσεων με μυθοπλαστικό πλαίσιο, τα οποία μπορούν να διαβαστούν ευχάριστα από τα παιδιά αλλά ταυτόχρονα να αξιοποιηθούν ως "εργαλεία" καλλιέργειας της έννοιας του ενεργού πολίτη από εκπαιδευτικούς και γονείς.
Για να δείτε κι άλλα βιβλία για παιδιά σχετικά με  το Σύνταγμα της χώρας και τους νόμους, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου