Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας - Η Ζωή που περισσεύει, Ιωάννα Μπαμπέτα

Η Ζωή που περισσεύει...
Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Πατάκης



 
Υπόθεση:
«Δε θέλω να πάω σχολείο» σκέφτεται η Ζωή κάθε πρωί. Στην τάξη όλοι κάθονται δυο δυο. Εκτός από τη Ζωή. Στο διάλειμμα γίνεται το κορόιδο. Στα αγγλικά κάνει ομάδα πάντα με την κυρία. Και στην παράσταση του καλοκαιριού δεν μπορεί να χορέψει ταγκό όπως οι άλλοι. Αφού περισσεύει. Μια μέρα όμως όλα αλλάζουν. Η Ευτυχία εμφανίζεται μπροστά της. 
 Δραστηριότητες πριν την ανάγνωση:
  • Παρατηρούμε τον τίτλο, το εξώφυλλο και τις εικόνες του βιβλίου. Προσπαθούμε να αφηγηθούμε την ιστορία, όπως τη φανταζόμαστε.

Δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και μετά την ανάγνωση:
  • Ξεκινάμε την ανάγνωση του βιβλίου. Σταματάμε στο σημείο που η Ζωή συναντά την Ευτυχία. Δίνουμε στα παιδιά την εικόνα με συννεφάκια να συμπληρώσουν το διάλογο μεταξύ των κοριτσιών. Τι μπορεί να λένε σε αυτή την πρώτη γνωριμία τους; Μπορούμε στη συνέχεια να δραματοποιήσουμε τη σκηνή.
  • Σκεφτόμαστε πότε εμείς κουκουλωνόμστε με το πάπλωμα. Τι είναι αυτό που μας κάνει να μη θέλουμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι; Γράφουμε τις σκέψεις μας σε ένα κομμάτι ύφασμα, το δικό μας δηλαδή, πάπλωμα!
  • Υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας που μας θέλουμε να τα κάνουμε μόνοι μας; Υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να τα κάνουμε με φίλους; Τα καταγράφουμε και βρίσκουμε τους συμμαθητές μας που έχουν γράψει σχεδόν τα ίδια με εμάς. Φτιάχνουμε ομαδούλες και συζητάμε.
  • Πότε ήταν η τελευταία φορά που  νιώσαμε μοναξιά; Τη ζωγραφίζουμε και αφήνουμε τους συμμαθητές μας να μαντέψουν τι έχουμε ζωγραφίσει.
  • Συζητάμε: Άλλαξαν πολύ αυτά που έκανε κάθε μέρα η Ζωή στην τάξη από τότε που γνώρισε την Ευτυχία;Τι ήταν αυτό που άλλαξε και ένιωθε διαφορετικά; Έχουμε νιώσει ποτέ το ίδιο; Αν ναι, τι θα μας έκανε να νιώσουμε καλύτερα; Το γράφουμε σε χαρτόνια που τους έχουμε δώσει τη  μορφή που θέλουμε (π.χ. το πρόσωπό μας, συννεφάκι κλπ.) και το κολλάμε στους τοίχους της τάξης.
  • Το ημερολόγιο της Ζωής: Τι μπορεί να έγραψε η Ζωή στο ημερολόγιό της τη μέρα που γνώρισε την Ευτυχία; Καταγράφουμε ένα φανταστικό ημερολόγιο.
  • Παρατηρούμε τις εικόνες. Υπάρχει κάτι που το συναντάμε σε κάθε εικόνα; Τι είναι αυτό; Τι θα έλεγε αν μιλούσε; Φτιάχνω ένα κόμικ με το μικρό πλασματάκι να μιλάει.
  • Παίζουμε το παιχνίδι του ξωτικού: Γράφουμε σε κλήρους τα ονόματα των παιδιών (αν είναι μονός αριθμός συμμετέχει και ο δάσκαλος ή η δασκάλα ή ένα παιδί από άλλη τάξη). Κάθε παιδί διαλέγει έναν κλήρο με ένα όνομα.Το όνομα που θα του τύχει είναι ο προστετευόμενός του και εκείνος είναι το ξωτικό του. Κάθε ξωτικό έχει υποχρέωση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να "προστατεύει" το παιδί που του έχει τύχει, να του κάνει εκπλήξεις, να το βοηθά, χωρίς όμως να γίνει αντιληπτό από τον προστατευόμενό του. Ακόμη κι αν κάποιος έχει καταλάβει ποιος είναι το ξωτικό του, δε θα πρέπει να το φανερώσει. Η αποκάλυψη θα γίνει στο τέλος του χρόνου που έχει οριστεί.
(Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Ράνια Βασιλειάδου, Χρύσα Κουράκη)


 
  

Συνάντηση με τη συγγραφέα Παναγιώτα Πλησή

 
 
 
 
Στην τελευταία συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης πριν από το Πάσχα, μας επισκέφθηκε η συγγραφέας Παναγιώτα Πλησή (περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και το έργο της εδώ) με αφορμή το βιβλίο της:

 
 (δείτε το βιβλίο εδώ)
 




Με την Παναγιώτα μιλήσαμε διεξοδικά για το σύνδρομο Άσπεργκερ, από το οποίο πάσχει ο ήρωας του βιβλίου της και για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών στο σχολείο. Επίσης μας μίλησε για το πώς σκέφτηκε να γράψει για ένα τέτοιο θέμα, αφού για το σύνδρομο Άσπεργκερ δεν έχει γραφτεί άλλο βιβλίο για παιδιά. Τέλος "παίξαμε" με το βιβλίο με δραστηριότητες που μας πρότεινε η Παναγιώτα και διασκεδάσαμε αφάνταστα!
Ευχαριστούμε την Παναγιώτα και την περιμένουμε ξανά σε επόμενες συναντήσεις μας!




 
 
 


Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας - Η μαμά μου προσπαθεί να μου καταστρέψει τη ζωή, Kate Pfeifer

 Η μαμά μου προσπαθεί να μου καταστρέψει τη ζωή
 Kate Pfeifer
 Εικονογράφος: Dayan Good
 Μεταίχμιο

Υπόθεση
Η μικρή πρωταγωνίστρια πιστεύει, πως η μητέρα της, αλλά και ο πατέρας της, της δυσκολεύουν τη ζωή. Τη φιλούν μπροστά στους φίλους της, δε την αφήνουν να τρώει ότι της αρέσει, την αναγκάζουν να τακτοποιεί και να καθαρίζει το δωμάτιό της. Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, αποφασίζει να τους σταματήσει...

Δραστηριότητες
  • Γράφουμε/Δείχνουμε/Διαβάζουμε τον τίτλο του βιβλίου στα παιδιά και τα ρωτάμε να μας πουν τη γνώμη τους σχετικά με το περιεχόμενό του.
  • Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και δίνουμε σε κάθε ομάδα μια εικόνα από το βιβλίο. Οι εικόνες που θα χρησιμοποιήσουμε είναι δύο. Η πρώτη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου, χωρίς τη ζωγραφιά της μητέρας και η δεύτερη είναι η πρώτη σελίδα του βιβλίου, επίσης χωρίς τη ζωγραφιά της μητέρας. Και στις δύο περιπτώσεις ζητάμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν τη φιγούρα της μητέρας. 
  • Διακόπτουμε τη ροή της ανάγνωσης στο σημείο που η μικρή πρωταγωνίστρια αποφασίζει να φύγει από το σπίτι και ζητάμε από τα παιδιά να γράψουν τη συνέχεια είτε ομαδικά είτε ατομικά.
  • Ζητάμε από τα παιδιά να ξαναγράψουν την ιστορία από την πλευρά της μητέρας.
 
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Μαριγούδη Παναγιώτα, Πολυμεροπούλου Βασιλική και Πλατσούκα Ελένη

Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας - Βελισσάριος, ο τίγρης φούρναρης, Gaetan Doremus

 
Βελισσάριος, Ο τίγρης - φούρναρης
Gaetan Doremus
Μετάφραση: Σάντρα Βρέττα
Εκδ. Ποταμός
 

 

Υπόθεση
O Bελισσάριος είναι ένας ασυνήθιστος τίγρης-φούρναρης με το μοναδικό χάρισμα του παραμυθά. Mια φορά τη βδομάδα, μάλιστα, φοράει ανθρώπινα ρούχα και εμφανίζεται στο θέατρο όπου αφηγείται ιστορίες στα παιδιά. Όταν όμως μια νύχτα βγαίνει στη σκηνή δίχως κουστούμι και αποκαλύπτεται η πραγματική του ταυτότητα του τίγρη, οι χωρικοί σταματούν ν' αγοράζουν το ψωμί του και αρχίζουν να συνωμοτούν εναντίον του. Oύτε λίγο ούτε πολύ, ο καημένος ο Bελισσάριος καταλήγει πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Θα χρειαστεί η δημιουργική παρέμβαση των παιδιών για να απελευθερωθεί ο συμπαθητικός τίγρης και να αναλάβει τα παλιά του καθήκοντα του φούρναρη και του παραμυθά.

Δραστηριότητες
  • Τα παιδιά – ήρωες του βιβλίου αποφάσισαν να υπερασπιστούν τον Βελισσάριο φορώντας ρούχα τίγρη. Επιλέγουμε τον τρόπο που θα επέλεγαν για να δείξουν την αντίθεση τους; (π.χ να φτιάξουν πανό, διαδήλωση , άρθρο στην εφημερίδα, συνέντευξη από τον Βελισσάριο και κοινοποίηση του θέματος) και το υλοποιούμε.
  • Δραματοποίηση χρησιμοποιώντας την διακοσμημένη αίθουσα ως σκηνή.
  • Χωριζόμαστε σε ομάδες ή και ατομικά και ζωγραφίζουμε το σημείο του βιβλίου που μας αγγίζει περισσότερο. Μετά φτιάχνουμε τις εργασίες τους guilt.
  • Φτιάχνουμε τον Βελισσάριο σε μεγάλο μέγεθος (από ύφασμα , λινάτσα, κ.α) και τα παιδιά γράφουν τα συναισθήματα τους και τα βάζουν  μέσα σε μπαλόνια. Γεμίζουμε τον τίγρη λινάτσα με τα μπαλόνια. Μόλις δίνουμε τη λύση βγαίνουν τα μπαλόνια από την κοιλιά του τίγρη. Μένουν τα συναισθήματα. 
  • Σκεφτόμαστε  ένα τρόφιμο με κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και φτιάχνουμε τη δική μας ιστορία.
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων από τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης: Ρένα Καρατζόγλου


Δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία