Λίγα λόγια για εμάς...


Καλώς ήρθατε στο Blog της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας, το οποίο βραβεύτηκε με το βραβείο "Κυριάκος Παπαδόπουλος" του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2015.
Το Blog δημιουργήθηκε το 2013, με αφορμή τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης και στεγάζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου. Στόχος της Λέσχης είναι μέσα από την ανάγνωση βιβλίων παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, την ανταλλαγή απόψεων και το σχεδιασμό φιλαναγνωστικών δραστηριοτήτων, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά ως δράση στον εκπαιδευτικό κύκλο και κατ' επέκταση στους μαθητές.
Οι δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, οι δράσεις και οι ιδέες που προκύπτουν μέσα από τις συναντήσεις της Λέσχης, θα παρουσιάζονται μέσα από το Βlog, ενώ ταυτόχρονα θα προτείνονται βιβλία θεματικά, θα παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων και θα προβάλλονται δράσεις φιλαναγνωσίας σε σχολεία.
Υπεύθυνη συντονισμού της Λέσχης και διαχειρίστρια του Blog είναι η Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης.

Από το Σεπτέμβριο του 2016, συνεργάτιδες του blog είναι η εκπαιδευτικός Τζελίνα Βογιατζόγλου και η συγγραφέας Βασιλική Κατέρη, η οποία έχει αναλάβει τη θεματική ενότητα "Η τέρψη της ανάγνωσης", με σκοπό από τη ματιά του απλού αναγνώστη -και όχι του εκπαιδευτικού- να σχολιάζει βιβλία που προσφέρουν τη χαρά της ανάγνωσης στα παιδιά.
mail επικοινωνίας:
ckouraki@hotmail.gr






Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας - Βιβλία γνώσεων

 
 
Στους δρόμους του Βυζαντίου: "Πρόσκληση σε γεύμα"
Ελένη Σταμπόγλη
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Δραστηριότητες
Προτάσεις -Ιδέες όπως προέκυψαν από ένα κεφάλαιο του βιβλίου με θέμα τη διατροφή στο Βυζάντιο. Το βιβλίο περιέχει αρκετές σχετικές θεματικές ενότητες, αλλά η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης εστίασε ενδεικτικά στο κεφάλαιο με το σιτάρι και το ψωμί.
  •  Εισαγωγική δραστηριότητα: Δίνονται λέξεις που έχουν σχέση με τη διατροφή (λαχανικά, αβγά, τυρί, ψωμί, σούπες, ψάρι, κρασί). Γίνεται συζήτηση για το ποιες τροφές πιστεύουν ότι έτρωγαν στο Βυζάντιο. Π.χ. δεν υπήρχε ντομάτα, πατάτα κτλ.
  • Φτιάχνουμε το αλφαβητάρι για το ψωμί π.χ.  φρατζόλα, Άρτος, Αρτοποιός, Καρβέλι, Λαγάνα,  Μπακέτα, Μπομπότα, Μπουκιά, Πιτεράτου κτλ.
  • Συνταγή ψωμιού. Συλλέγουμε συνταγές, τις παρουσιάζουμε και τις φτιάχνουμε.
  • Βρίσκουμε φράσεις σχετικές με το ψωμί (λαϊκά ρητά κλπ. Π.χ Φάγαμε ψωμί κι αλάτι, Ψωμοτύρι, Το ψωμί του Θεού, «άρτον και θέαμα», Είναι μπουκιά και συγχώριο... Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια παράξενη ιστορία χρεισιμοποιώντας κάποιες από αυτές.
  • Διαβάζουμε ή συνθέτουμε ιστορίες με το ψωμί όπως: «Το πιο γλυκό ψωμί» (λαϊκό παραμύθι).
  • Διαβάζουμε άλλα σχετικά βιβλία ή ιστορίες όπως Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου, Η Ταρώ και ο Ζαχαροζυμωμένος κ.α.
Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Άννα Φωτοπούλου, Χρύσα Φιωτάκη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου